Rembrandt naar het Midden-Oosten

Gisteren in de Telegraaf:

AMSTERDAM -  Het Museum van Islamitische Kunst in Doha, de hoofdstad van Qatar, pakt komend voorjaar uit met een tentoonstelling van Hollandse meesters. Vanaf 11 maart zijn er in totaal 44 schilderijen te zien van kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en Albert Cuyp. Rembrandt_811602d

De meesterwerken worden aan het Arabische land uitgeleend door het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat delen van de collectie in het Midden-Oosten te zien zijn, liet het museum maandag weten. Het is tevens de meest hoogwaardige selectie Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw die ooit door het Rijksmuseum aan het buitenland is uitgeleend.

x84Het doel van de tentoonstelling is het Arabische publiek kennis te laten maken met de Nederlandse Gouden Eeuw”, aldus het Rijksmuseum. Bij de tentoonstelling The Golden Age of Dutch Painting – Masterpieces from the Rijksmuseum Amsterdam verschijnt dan ook voor het eerst een publicatie in het Arabisch over de Gouden Eeuw.

De tentoonstelling is het begin van een langdurige samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Qatar Museum Authority, de instelling waar de musea in het oliestaatje deel van uitmaken. De samenwerking moet x84het belang van de culturele dialoog tussen beide musea onderstrepen”. De expositie van Hollandse meesters loopt tot en met 6 juni.

Vlak voor de opening van de tentoonstelling, op 9 en 10 maart, brengen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima een staatsbezoek aan Qatar. Zij zijn er op uitnodiging van emir Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s